Logo Logo
Sportování v páru
  • 08.11.2021
  • sport,

Chybí vám kvalitní čas strávený se svým partnerem a obecně vám chybí pohyb? Při sportování v páru získáte obojí! Dokážete tím utužit svůj vztah, přispět ke zdravému životnímu stylu a zdolávat společné cíle. Jaké sporty je vhodné dělat v párech jsme se podívali v našem článku.

Sportování v páru

Sportování v páru

Projdeme si spolu různé skupiny sportů, které se liší v podobě společného sportování a třeba natrefíme na pro vás atypické sporty a pohybové aktivity. Než si začnete vybírat, tak je důležité vědět, které dny ho chcete provozovat a zda jste přitom závislí na počasí a otevíracích hodinách sportovišť. Pojďme na to!

Individuální sporty ve dvou

Rozhodně naleznete širokou nabídku individuálních sportů, které však můžete provozovat společně. Do této skupiny patří například plavání, běh, golf, jízda na koloběžce či cyklistika. Je však potřeba při nich najít společnou harmonii, aby jeden druhého nebrzdil či lepším výkonem neodrazoval. Zdravé hecování je určitě v pořádku. Pokud však tím někomu společný sport znechutíte, tak ho to s vámi určitě nebude bavit a jistě to ani nepomůže vašemu vztahu.

Tenisová raketa Head Gravity

Turistikou, během, cyklistikou či trekkingem můžete také objevovat nová místa a trasy, čímž společný sport nezevšední. Neměli byste přitom zapomínat na správné sportovní vybavení. Pro turistiku, nordic-walking a trekking doporučujeme kvalitní trekové boty a trekingové hole. Kvalitní a správně nastavené kolo a odpovídající běžecké boty jsou taktéž samozřejmostí. Pokud vás při společném sportování začne vinou nekvalitního vybavení něco bolet, škrábat či zavazet, tak vám to rozhodně neprospěje.

Společné sporty

Zde se jedná často taktéž o individuální sporty, které se však hrají ve dvou. Patří zde všechny raketové sporty jako tenis, squash, ping pong nebo badminton. Samozřejmě při těchto sportech jde o to porazit svého soupeře, kterým je v tomto případě váš partner. Nevyhnete se tak soutěžnímu prostředí, na které musí být oba správně nastavení. Určitě nechcete, abyste se o jednom „fiftýnu“ hádali ještě druhý den.

Sportoviště jsou často součástí větších komplexů, které nabízí rakety, míčky a další vybavení k zapůjčení. Doporučujeme si tak zjistit, jestli ve sportovišti, které chcete navštěvovat, půjčují vybavení. Nemusíte si jej tak kupovat, abyste po 2 hrách zjistili, že vás to vlastně nebaví a chcete zkusit něco jiného. Zmíněné sporty jsou celoroční a pokud začne venku panovat chladnější počasí, tak se můžete přesunout do hal a dalších vnitřních sportovišť.

Ať už si vyberete jakýkoliv tip sportu, tak vám doporučujeme navštívit sportovní srovnávač sportise.cz, ve kterém naleznete velké množství sportovního vybavení a oblečení pro sportování v páru. 

Kolektivní sporty

V páru se dá zapojit i do kolektivních sportů. Hlavně pak v případě, pokud máte nějakou skupinu kamarádů, kteří rádi provozují nějaký sport. Nejvíce se v tomto případě nabízí volejbal, který můžete přes zimu hrát v hale a v létě jako plážový volejbal. Hřiště na plážové volejbaly bývají často součástí venkovních koupališť, což můžete příjemně spojit. Dříve se však páry více zapojovaly například i do nohejbalu a dalších kolektivních her.

Míč na beach volejbal Mikasa VXT-30

Horolezectví

Specifickým sportem je horolezectví. Ať už je to lezení na umělé stěně nebo v přírodě. Je tam kladený důraz na důvěru ve svého partnera, který vás při lezení v drtivé většině případů jistí. Při lezení zapojujete však velké množství svalů a v přírodě můžete takto objevovat nová, romantická místa. Samozřejmě se dá horolezectví spojit s dalšími outdoorovými aktivitami jako trekking či kempování.

Párový tanec

Na začátku článku jsme se ptali, jestli vám chybí pohyb. Ten nemusíte získat pouze klasickými sporty, ale taky díky párovému tanci. Možná se to nezdá, ale při tanci zapojujete velké množství svalů. Tanec v páru nabízí možnost budování důvěry, učení se nové společenské dovednosti a vznášení romantiky do vztahu. Nabídka je široká a naleznete velké množství kurzů s různými styly tanců.

Posilování a cvičení

Mohli jsme tuto kategorii zařadit také do individuálních sportů, ale posilování a fitness je specifické. Při cvičení v posilovně s činkami potřebujete často někoho, kdo vás hecuje nebo jistí. Budujete si tak důvěru a společné poutu. V páru můžete chodit na společné cvičení v menších skupinkách, což je velmi oblíbené například u funkčních tréninků, které mají v rámci cvičení několik stavenišť zapojující různé typy svalů.

Zajímavá je párová jóga, při které zapojujete a protahujete celé své tělo. Jóga v páru buduje důvěru a komunikaci, přitom však dochází k relaxaci a již zmíněnému zapojení těla. Výhoda je, že k józe nepotřebujete kromě podložky na cvičení žádné pomůcky.

Závěr

Věříme, že díky našemu článku jste našli inspiraci k tomu vyzkoušet nějaký z párových sportů. Den má 24 hodin a najít společný čas dokáže být někdy těžké. Pokud naleznete při společném sportování harmonii, tak je to skvělý způsob, jak kvalitně strávit společný čas