Logo Logo
Jak vybrat stan?
  • 25.11.2021
  • stan, stany,

Kempování s přáteli, stanování v přírodě nebo vícedenní turistický pochod. Při těchto a plno dalších příležitostí budete k přečkání noci nejspíše potřebovat stan. Z úvodu jde vidět, že spektrum možností využití je strašně široké a podle toho je i rozmanitá nabídka stanů. V našem článku se podíváme na to, podle čeho si vybrat správně stan.

Jak vybrat stan

Jak vybrat stan?

Nejprve si projdeme různé druhy stanů, na které na trhu narazíte. Podíváme se na jejich vlastnosti a nejvhodnější použití, z čehož se nám pomalu bude krystalizovat stan přímo pro vás. Následně se zaměříme na nejdůležitější kritéria, na která při výběru nového stanu myslet. Pojďme na to!

Druhy stanů

Již jsme naťukli, že na trhu naleznete velice širokou nabídku různých druhů stanů, které nalézají využití pro různé situace a potřeby. Pojďme se společně podívat na ty nejzákladnější typy a co od nich můžete očekávat.

Turistický stan Coleman KOBUK VALLEY 3 PLUS

Celkem široký pojem je turistický stan. Většinou jej však naleznete s konstrukcí kopule, což je i nejrozšířenějším typem konstrukce stanů. Velikostí jsou turistické stany nejčastěji pro 1 až 3 osoby, protože s rostoucí velikostí by se zvyšovala i hmotnost stanu. Pro turisty je potřeba, aby velikostí byl stan kompaktní, a ne příliš těžký. Nejčastěji se turistický stan skládá z vnitřního stanu, 2 nosných prutů a vnějšího pláště. Různí se to však dle podmínek, ve kterých chcete stan použít.

Pokud se nechcete zdržovat stavbou stanu a potřebujete rychle místo na přespání, tak jsou velmi zajímavou alternativou samorozkládací stany, které naleznete i pod pojmy sekundový stan nebo házecí stan. Již zmíněné názvy nám dají relativně přesný odhad o tom, jaké jsou silné stránky tohoto stanu. Jedním pohybem se totiž díky pružné konstrukci rozloží a je ihned připraven k použití. Pružná konstrukce vypadá ve složeném tvaru ve formě kruhu, což není příliš praktické například pro turistiku. Pokud se však chystáte například na festival, tak je to ideální variantou.

Samozřejmě záleží, kolik osob chce stan používat. Pro více než 3 osoby naleznete rodinné stany, které mohou pojmout až 10 lidí. Nejčastěji naleznete rodinný stan v kombinaci více konstrukcí, kdy kopulová část je pro spací místnosti a tunelová konstrukce pro uskladnění vašich věcí či kol. Často má velký rodinný stan více vnitřních stanů, které nabízejí soukromí v podobě více spacích kójích.

Jestliže hledáte širokou nabídku stanů různých konstrukcí, velikostí a využití, tak vám doporučujeme navštívit sportovní srovnávač sportise.cz

Kritéria výběru

Prošli jsme si nejznámější typy stanů, avšak na co si dát při jejich výběru pozor? Proto se nyní podíváme na nejdůležitější kritéria, na která je dobré při výběru nového stanu myslet. Jak jsme totiž už zmínili, použití stanů se různí dle panujících podmínek. Hned první kritérium bude tedy vodní sloupec.

Vodní sloupec je hodnota, která nám obecně udává, jak velký tlak vody dokáže materiál odolat proti prosáknutí. Stejný parametr naleznete například i u bund či kalhot. U stanů se uvádějí dvě hodnoty vodního sloupce, a to hodnota pro vnější stan (neboli tropiko) a hodnota pro podlážku. Možné prosáknutí se může způsobit i vnějšími vlivy jako je tlak. Když si stoupneme či klekneme na podlážku vyvíjíme tlak, který může prosáknutí dopomoct. Proto vybírejte stan s minimálním vodním sloupcem podlážky 6 000 mm. U tropika by to mělo být minimálně 4 000 mm, avšak také záleží na tom, jak máte správně vnější stan napnutý. Pokud se vám bude v nějaké prohlubině (nejčastěji v předsíni) hromadit voda z deště, která po stanu neodteče, tak je dost možné, že časem začne prosakovat.

Tunelový stan Bestway TRIPTREK X4 TENT

U turistických stanů jsme již zmínili jejich hmotnost. Pro vícedenní turistiku, dlouhé treky či expedice budete časem cítit doslova každý gram, který nesete navíc. Například ultralehké stany váží kolem 1 kg. Je však potřeba myslet na to, do jakých podmínek se chystáte a vybírat stan podle toho. Obecně mají turistické stany hmotnost kolem 2 až 5 kg. Pokud se však chystáte stanovat na tom samém místě v kempu a stan nikam nepřenášíte, tak je pro vás hmotnost stanu relativně nerozhodujícím kritériem.

Velmi důležitým faktorem je konstrukce stanu, kterou jsme už zmínili u druhů stanů. Nejrozšířenějším je tedy konstrukce kopule, která se skládá z křížících se 2 nosných prutů. Na ty se následně zespod navléká vnitřní stan a přes něj napíná vnější stan. Nevýhodou těchto stanů je, že jsou nízké a prostor pro stání nabízejí maximálně v nejvyšším bodě konstrukce. Vše však vynahradí výhodami jako vysoká stabilita, nízká hmotnost, jednoduchá výstavba a skladnost. Pokud hledáte větší užitkovou plochu, tak doporučujeme tunelový stan, který je však nutné velmi pečlivě kotvit, jinak se vám zhroutí. Nabízí však mnohem více místa a často se v něm i postavíte.

Do nejextrémnějších podmínek je určený stan s geodetickou konstrukcí, která se skládá z různě křížených prutů, které dohromady zaručují vysokou stabilitu a odolnost vůči silnému větru, dešti či sněhu. Nevýhodou je jeho vyšší hmotnost a vyšší cena. V extrémních podmínkách jsou však expediční stany nutné. Díky svému provedení se dají postavit i v místech, ve kterých by bylo jinak těžké stan ukotvit.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Než se tedy začnete rozhodovat nad koupí nového stanu, tak je potřeba rozhodně vědět pro jaké příležitosti a podmínky ho chcete použít. Když si pak projdete důležitá kritéria v našem článku tak už jistě víte, jak správně vybrat stan.