Logo Logo
Jak vybrat spacák
  • 24.11.2021
  • spacáky, spacák,

Ať už se chystáte na velký hudební festival, vícedenní trek v zimě, kempování nebo noc ve stanu na zahradě. V každém případě budete velmi pravděpodobně potřebovat spacák. Jen správný spacák vám totiž nabídne ideální podmínky pro spánek, díky kterému si dokáže vaše tělo odpočinout. V našem článku se podíváme na základní kritéria výběru, na které při koupi nového spacáku myslet.

Jak vybrat spacák

Jak vybrat spacák

Nejprve se podíváme na základní rozdělení spacáků, díky kterému se nám již pomalu začnou krystalizovat použité materiály, které si následně projdeme. Samozřejmě nesmíme zapomenou na důležitý faktor jako velikost a střih spacáku. Na konci článku tak budete přesně vědět, jak vybrat spacák. Pojďme na to!

Dělení spacáků

Jak jsme již zmínili, tak na úvod si projdeme základní dělení spacáků, které se různí materiálovým složením, vlastnostmi a tím vhodným použitím. Pokud budete hledat nějaký univerzální spacák, který můžete použít od jara do podzimu, tak je pro vás třísezonní spacák ideální volbou. Díky svým vlastnostem a použití do teplot kolem 0 °C je to taky nejoblíbenějším a nejprodávanějším typem spacáku.

V létě v něm však může být trochu teplo, a proto je pro teplé letní měsíce vhodný letní spacák, který se vyznačuje nízkou hmotností a dobrou skladností. Je však opravdu určený pouze pro léto, kdy noční teploty neklesnou pod +5 °C. Pokud však jedete v červenci na festival, vodu či kempovat, tak je tento typ spacáku správnou volbou.

Spací pytel Husky MONTI

Na opačné straně spektra pak jsou speciální zimní spacáky, které jsou pro zimní měsíce ne vhodným, ale nutným vybavením. Jejich hlavní úkol je vás zahřát a držet v teple v mrazivých podmínkách. Při výběru zimního spacáku se rozhodně řiďte i dle toho, jak nízké teploty spacák snese. Jeho skvělé izolační vlastnosti se však podepisují na vyšší ceně. Pro horské turisty či skialpinisty je to však opravdu základním a nutným vybavením.

Velikost a střih

Správná velikost spacáku je parametrem, který lidé při výběru moc neřeší. Je to dáno tím, že drtivá většina používá spacák v letních měsících, kdy je v noci teplo. Pokud se však chystáte stanovat v chladnějším období, tak je správná velikost důležitá k tomu zachovat správné tepelně regulační podmínky uvnitř spacáku. Ten by tak měl být o 10 cm delší, než je výška osoby, která v něm spí.

Velikost spacáku není však v tomto ohledu jediným parametrem, který je pro efektivní termoregulační podmínky důležitý. Ruku v ruce s ním jde totiž správný střih a mezi turisty je nejoblíbenější tvar mumie, který kopíruje lidské tělo. Díky tomu může spacák splnit výše zmíněné podmínky pro co nejlepší zahřátí a udržení tepla uvnitř spacáku. K tomu jsou tyto spacáky velmi kompaktní a s nízkou hmotností, což přidává na jejich oblibě.

Dekový spacák je naprostý opak, který nabízí spoustu volného místa pro co nejkomfortnější spánek. Pokud hledáte spacák pro dva, tak vám rozhodně doporučujeme dekový model. Musíte však počítat s jeho vyšší hmotností, a hlavně většími rozměry, čímž je mnohem méně skladný. Je tak vhodný hlavně pro chatování či kempování bez přesunu na jiné lokality. Ať už vás zajímá kterýkoliv typ spacího pytle, tak vám doporučujeme navštívit sportovní srovnávač sportise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku různých typů spacáků.

Materiál

Materiál spacáku je velmi důležitým prvkem, od kterého se odvíjí jeho cena, vlastnosti a tím nejvhodnější použití. Nejpoužívanější jsou přitom syntetická vlákna, která mají nízkou výrobní cenu a dobré vlastnosti v podobě rychlého schnutí a odolnosti vůči vlhkosti. Pokud však hledáte nejlevnější variantu, tak sáhněte pro spacáku z dutého vlákna, který však splňuje pravidlo cena / výkon. Za nízkou cenu totiž dostanete těžký a objemný spacák s kratší životností a neoslnivými vlastnostmi. Pokud však průměrně za rok strávíte ve spacáku jednu noc, a to v létě, tak nejspíš sáhněte po tomto materiálu.

Kvalitním materiálem je rozhodně mikrovlákno, které nalézá využití téměř ve všech typech spacáků od třísezonního, letní až po zimní spacák. Nikdy však nefiguruje samostatně a vždy je to součást různorodého materiálového složení. Díky tomu je však mikrovlákno zastoupeno v tak širokém a různém spektru modelů spacáků.

Dětský spací pytel Vango WILDERNESS JUNIOR

Créme de la créme zimních spacáků jsou pak peřové spacáky, které se pyšní nálepkou nejskladnějšího a nejlehčího materiálu. Nenahraditelné jsou hlavně termoizolační vlastnosti peří a dlouhá životnost tohoto materiálu. I peří má však obrácenou stranu mince, a to je náchylnost na vlhkost a náročnější údržba. Pokud vám peřový spacák uvnitř zmokne, tak se peří slepí, deformuje a začne ztrácet své vlastnosti. Pro čištění tak používejte speciální přípravky určené pro tento materiál. Je to ten samý princip, s jakým se můžete setkat u peřových bund.

Pánský, dětský nebo dámský spacák?

Největší rozdíly nalezneme v délce spacáku a designu, ve kterém jsou spacáky zpracované. Nejrozpoznatelnější jsou v tomto ohledu hlavně dětské spacáky, které naleznete většinou v délce do 150 cm. Některé spacáky pro děti jsou však „rostoucí“, což znamená, že je lze prodloužit nebo zkrátit pro co nejoptimálnější délku spacáku vzhledem k výšce postavy dítěte. Samozřejmě jsou dětské modely nejpestřejší a nejrozmanitější co se týče barevných kombinací a dětských motivů.

Dámské modely už vypadají jako klasické spacáky, avšak mají své rozdíly. Nejčastěji je naleznete v délce do 175 cm a často bývají zateplené v oblasti nohou. Rozdíly naleznete i v designu a barvách, které se přiklánějí spíše k ženským barvám. Pánské spacáky jsou nejčastěji taky unisex verzemi, které se s délkou pohybují až kolem 220 cm.

Závěr

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme si prošli hlavní kritéria výběru nového spacáku. Než začnete s výběrem, tak je velmi důležitý vědět jak často a v jakých podmínkách ho chcete použít. Od toho se totiž odvíjí nejvhodnější materiál, typ a střih spacáku. Věříme však, že díky našemu článku již dokážete vybrat spacák přesně pro vás