Logo Logo
Jak vybrat koloběžku
  • 07.11.2021
  • koloběžka,

Jízda na koloběžce je jedna z nejoblíbenějších volnočasových aktivit zahrnující 2 kola. Nevyužívá se však jenom pro zábavu. Hlavně v městské zástavbě s kolabující silniční dopravou nachází koloběžka využití jako rychlý dopravní prostředek, který například v práci jednoduše složité a schováte do skříně. Jak si však vybrat koloběžku přesně dle vašich potřeb? Na to se podíváme v našem článku.

Jak si vybrat koloběžku

Jak vybrat koloběžku

K výběru správné koloběžky vede několik kroků. Prvně se podíváme na rozdílné typy koloběžek, které na trhu naleznete. Díky tomu vám už bude mnohem jasnější, která koloběžka bude přesně pro vás. Následně si však projdeme důležitá kritéria výběru, na které byste měli při výběru nové koloběžky myslet. Na konci článku tak budete přesně vědět, jak vybrat koloběžku.

Druhy koloběžek

Koloběžky se v mnoha ohledech velmi liší, s čím se mění také jejich hlavní účel, respektive využití. Nejzákladnějším typem je městská koloběžka, která vám má pomoct rychle se ve městě přemístit z bodu A do bodu B. Ať už chcete do práce, na nákup nebo na úřad, městská koloběžka je v tomto ohledu skvělým modelem. Výhodou těchto koloběžek je jejich nízká hmotnost, jednoduchá manipulace a skladnost. Není problém ji například vzít s sebou do tramvaje, složit a následně schovat do skříně či balkón.

Pokud však hledáte koloběžku na vyjížďky, tak doporučujeme koloběžku na delší výlety. Tu poznáte tak, že oproti městské koloběžce má větší kola, díky čemu dosahuje vyšších rychlostí. Neztrácejí však ani na stabilitě a nabídnou vám pohodlnou jízdu i po 30 km jízdy. Převážně by to však měla být jízda po cyklostezce, nebo velmi lehkém terénu. Do těžšího terénu potřebujete už vyšší hmotnost, větší kola a vyšší nášlap. Přesně to splňuje sporotvní koloběžka do terénu, se kterou můžete během jednoho výletu najet i více jak 50 km. Jedná se o nejbytelnější typy koloběžek, které naleznete s ocelovým nebo hliníkovým rámem. Mnoho modelů má taky nastavitelnou výšku nášlapu, kterou si v případě horšího terénu můžete zvýšit.

Z jízdy a krájení kilometrů se však nyní přesuneme k jiné disciplíně. Vysoké skoky, triky, náročné dopady – to a další jsou domény freestyle koloběžky, která vládne jízdě ve skateparku, v U-rampě nebo při freestyle jízdě v městské zástavbě. Důležitá je přitom stabilní konstrukce, která vás při těžkých dopadech či tricích nesmí zradit. Je to však speciální typ koloběžky, který není vhodný pro volnočasovou jízdu. Trochu vlastní disciplínou je elektrokoloběžka, na které k pohybu nepotřebujete sílu vlastního odrazu, ale sílu zabudovaného elektromotoru. I elektrokoloběžky nabízí mnoho typů od městské elektrokoloběžky až po terénní elektrokoloběžky.

Freestyle koloběžka

Ať už hledáte koloběžku pro jízdu po městě či v terénu, tak vám doporučujeme navštívit srovnávač sportise.cz, ve kterém naleznete rozmanitou nabídku koloběžek pro všechny příležitosti. 

Kritéria výběru

Prošli jsme si různé typy koloběžek z čeho se nám už pomalu ale jistě krystalizuje koloběžka dle našich potřeb. Ať už však chcete sáhnout po městské nebo terénní koloběžce, tak existují základní kritéria, na která je potřeba při výběru myslet. Pojďme si je nyní projít.

Asi nejviditelnějším kritériem je velikost kol. Obecně můžeme tvrdit, že s větší velikostí kol se zvyšuje možná rychlost a dojezd, což je však vykoupeno horší ovladatelností. Proto mají městské koloběžky a freestyle koloběžky malá kola, jelikož není jejich účel dosáhnout vysokých rychlostí. Na druhou stranu terénní kola se musí prokousat terénem a nabídnout potřebnou maximální rychlost, abyste na nich ujeli co nejdelší trasy.

Roli přitom hraje i materiál kol, který se různí dle jejich velikostí. Pro hladké silnice jsou rozhodně vhodná tvrdá kolečka, která se nejčastěji vyrábí z polyuretanu či PVC. Tyto kola jsou devízou menších koloběžek jako je freestyle koloběžka či městská koloběžka. Do terénu rozhodně volte koloběžku s nafukovacími koly. Obsažený vzduch totiž mnohem lépe tlumí nerovnosti, čímž můžete najet i do již zmíněného terénu.

Prošli jsme si aspekty jízdy vpřed. Stejně tak důležité je však dokázat i zastavit. Brzda je důležitým prvkem koloběžky a naleznete buď nášlapné brzdy, které mají na zadním kole klapku, kterou vlastní vahou ke kolu přitlačíte. Tím vznikne tření, které koloběžku brzdí. Tuto základní brzdu naleznete nejčastěji na městských koloběžkách. Sofistikovanější modely mají čelisťové brzdy, které možná znáte z jízdních kol i pod pojmem V-brzdy. Taková brzda je klasicky ovládaná páčkou na řídítkách. Závodní koloběžky či terénní koloběžky však v drtivé většině případů využívají kotoučové brzdy, které kromě toho, že jsou nejkvalitnější jsou taky nejnáročnější na údržbu.

Zmínili jsme brzdové páčky na řídítkách. Řídítka jsou dalším důležitým prvkem, na který při výběru koloběžky myslet. V tomto případě se však jedná o jejich správnou výšku, která musí být nastavená s ohledem k výšce jezdce. Záleží na typu koloběžky, ale obecně platí pravidlo, že by výška řídítek měla být ve výšce kyčlí. Některé koloběžky však nemají nastavitelnou výšku řídítek, což je případ třeba freestyle koloběžky. Na to je potřeba před koupí rozhodně myslet.

Konstrukce rámu koloběžky se velice různí dle jejího typu. Není to však jen různá konstrukce, ale také různé použité materiály. Velmi lehké jsou hliníkové rámy, které jsou k tomu tuhé, odolné, avšak dražší. Klasikou jsou ocelové rámy, který je oproti hliníku těžší, nicméně jsou pružnější a levnější. Ruku v ruce s rámem jde i nosnost koloběžky, která se nejčastěji pohybuje od 110 do 150 kg. Rozhodně si nechte nějakou rezervu a nevybírejte si koloběžku s nosností adekvátní vaší hmotnosti. Koloběžka by měla mít alespoň 20 kg k dobru.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Před výběrem nové koloběžky je tedy rozhodně vědět, k čemu chcete koloběžku vlastně využít. Má to být praktický dopravní prostředek po městě nebo ji chcete mít na výlety s možností jízdy v terénu. Dle toho a zmíněných kritérií výběru však již určitě víte, jak si vybrat koloběžku přesně pro vás