Logo Logo
Jak vybrat elektrokoloběžku
  • 30.11.2021
  • elektrokoloběžka,

Elektrokoloběžky se těším čím dál větší oblibě. Hlavně ve větších městech naleznete kromě sdílených elektrokol již i sdílené elektrokoloběžky, které nabízejí hlavně turistům možnost velmi rychlého přesunu v centru. Ty samé výhody byste však potřebovali vy do každodenního života, do práce, do obchodu, na schůzku. Rozhodně má v těch případech koupě elektrokoloběžky pro vás smysl. V našem články se podíváme na to, jak si správně vybrat elektrokoloběžku.

Jak vybrat elektrokoloběžku

Nejprve se podíváme na různé typy elektrokoloběžek a jejich nejvhodnější použití. Následně se přesuneme k nejdůležitějším kritérium výběru nové elektrokoloběžky, ve kterém vám představíme rozdíly mezi jednotlivými alternativami a vše vysvětlíme tak, že na konci článku budete přesně vědět, jak vybrat elektrkoloběžku.

Použití

Již jsme zmínili jejich využít pro rychlý přesun v městské zástavbě. Městské elektrokoloběžky jsou taky nejčastějším a nejoblíbenějším typem elektrokoloběžek, které kombinují výkon s praktičností. Tyto modely mají většinou malá polyuretanová kola, díky čemu nemají na asfaltu či chodníku problém. Většinou jsou skládací, díky čemu je můžete jednoduše schovat za dveře či do skříně anebo bez problémů vzít s sebou do MHD. Výkon městských elektrokoloběžek je kolem 350 W.

Elektrická koloběžka Street Surfing VOLTAIK SRG 250

Velice zajímavou variantou jsou terénní elektrokoloběžky, které jsou vhodné pro jízdu v lehkém terénu, po silnici nebo cyklostezce. Jejich konstrukce je kvůli tomu mohutnější a těžší. Díky vlastnostem těchto modelů jsou ideální volbou pro krátké výlety. Dojezdová vzdálenost je však velmi závislá na kapacitě baterie. Výrobci samozřejmě myslí i na ty nejmenší, a proto naleznete na trhu i dětské elektrokoloběžky. Nabízí lehkou a menší konstrukci, snížený výkon a spoustu zábavy.

Ať už se vám líbí jakýkoliv typ elektrokoloběžek, tak vám doporučujeme navštívit sportovní srovnávač sportise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku modelů elektrokoloběžek pro různá použití. 

Kritéria výběru

Prošli jsme si různé modely elektrokoloběžek, které jsou vhodné pro různé využití. Nyní se však podíváme na kritéria výběru, na které byste měli vždy myslet. Hned jako první snad všechny napadne výkon elektrokoloběžky, který velmi ovlivňuje její zrychlení, rychlost a sílu ve stoupání. Nejčastěji naleznete elektrokoloběžku s výkonem mezi 200–500 W. Výsledný, reálný výkon je však velmi ovlivněn dalšími parametry jako hmotnost jezdce, jezdkyně nebo výdrž baterie.

Pokud hledáte dětskou elektrokoloběžku, tak bude naprosto stačil model s výkonem kolem 100 W. Musíme myslet na to, že svižnější elektrokoloběžky by už mohly být pro děti nebezpečné. Kolem 350 W jsou pak městské elektrokoloběžky, které naleznou využití na přesun do práce či na malý nákup. Silnější už pak jsou terénní elektrokoloběžky pro jízdu na malé výlety v lehkém terénu nebo po cyklostezce. Jestli najdete elektrokoloběžku s výkonem nad 1000 W, tak to jsou již velmi silné modely pro náročné jezdce.

Výdrž baterie s tím spojená dojezdová vzdálenost elektrokoloběžky je dalším velice důležitým faktorem ovlivňující výběr. Obecně platí, že čím větší je kapacita baterie, tím je delší dojezd. To je však ovlivněno mnoha dalšími faktory jako hmotnost jezdce, stáří baterie, způsob jízdy nebo terén. Co se týče životnosti, tak tu mají lithiové baterie oproti olovněným delší, přičemž jsou lithiové baterie i lehčí. Většinou se dojezd elektrokoloběžky pohybuje kolem 10 až 40 km, avšak někteří výrobci udávají dojezd v minutách místo kilometrů.

Již několikrát jsme zmínili, že hmotnost jezdce velmi ovlivňuje výkon, výdrž baterie nebo dojezdovou vzdálenost elektrokoloběžky. S tím je však spojená i nosnost elektrokoloběžek, která musí být vyšší než hmotnost jezdce. Standardně je totiž nosnost e-koloběžek kolem 100 kg, což je případ hlavně městských modelů. Při výběru tento parametr rozhodně nepodceňujte.

Elektrická koloběžka BLUETOUCH BT800

Velikost a materiál koleček se velice liší dle typu elektrokoloběžky. Na začátku článku jsme zmínili polyuretanová kolečka, který jsou ideální volbou pro městské elektrokoloběžky jezdící po asfaltu, betonu, chodníku či jiných rovných povrzích. Tato pevná kolečka se však časem opotřebují a je potřeba je průběžně měnit. Navíc nedokážou absorbovat nerovnosti, takže s nimi ucítíte každý hrbol.

Komfortnější je jízda na elektrokoloběžce s gumovými kolečky, které se nafukují. Díky tomu dokážou velkou část překážky absorbovat a vy tak ušetříte své ruce nadbytečných vibrací. Samozřejmě jako každá nafukovací pneumatika se i tato dá protrhnout, na což byste měli myslet. Při sjetí profilu ale měníte jen plášť, nikoliv celou gumu. Nejčastěji tyto kola naleznete na terénních elektrokoloběžkách, které jsou přeci jen o něco dražší.

Všechny dosud zmíněné faktory byly hlavně o tom dojet co nejrychleji, co nejpohodlněji a co nejdál. Pokud vás však čeká zatáčka nebo vám něco znenadání stojí v cestě, tak se bez kvalitních brzd neobejdete. Základem je mechanická brzda na zadním kole, kterou naleznete na levných modelů koloběžek. Stejně tak funguje tato nášlapná brzda i u elektrokoloběžek. Kvalitnější modely však mají kotoučovou brzdu, kterou ovládáte páčkami na řídítkách, jako tomu je na kole.

Pokud však dbáte na co nejlepší vybavení, tak je pro vás elektrokoloběžka se zabudovanou elektrickou brzdou, které nabízí pomalé, avšak plynulé brždění. Když už jsme zmínili nejlepší vybavení, tak vás může zajímat i takzvaná rekuperace, která vrací přebytečnou energii z brzd do baterie, díky čemu můžete prodloužit dojezdovou vzdálenost. Nevýhodou elektrické brzdy však je, že pokud vám dojde baterie, tak vám dojde i možnost brždění.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Když si vybíráte elektrokoloběžku, tak je velmi důležité vědět, k čemu ji chcete vlastně použít. Neexistuje totiž žádný univerzál. Pokud však v tom máte jasno, tak pevně věříme, že vás tento článek nasměroval ke koupi správné elektrokoloběžky