Logo Logo
Jak vybrat elektrokolo
  • 25.11.2021
  • elektrokolo,

Pro mnohé je elektrokolo trochu švindl na cyklistiku. Pravdou však je, že se elektrokolo stává čím dál oblíbenějším sportovním vybavením, které vám pomůže zvýšit denní dojezd a dostat vás na místa, na která byste se s klasickým kolem nejspíše nedostali. Není to však jen horské elektrokolo, které v dnešní době nachází uplatnění. Jsou to hlavně městská elektrokola, která nalézají využití hlavně u starších lidí. Podle čeho si však vybrat elektrokolo přesně pro vás? Na to jsme se podívali v našem článku.

Jak vybrat elektrokolo

Jak vybrat elektrokolo

Nejprve si elektrokolo představíme. Podíváme se, z čeho se skládá a pro koho je vlastně vhodné. Následně přejdeme k různým typům elektrokola, díky čemu vám už bude pomalu jasné, který model bude pro vás nejvhodnější. To však není všechno, protože vám ukážeme nejdůležitější kritéria a faktory na které při výběru nového elektrokola myslet.

Co je elektrokolo

Než se však pustíme do kritérií výběru elektrokola, tak by bylo dobré si říct, co to vlastně je? Co je to elektrokolo? Na první pohled je od klasického kola téměř nerozeznatelné, avšak bližší pohled odhalí elektromotor, který elektrické kolo pohání. Ten má za úkol jezdci pomoct při šlapání, přičemž intenzita pomoci je téměř vždy nastavitelná.

Dámské elektrokolo Kross LEA BOOST

Pro koho je vhodné?

Díky široké nabídce typů elektrokol je vhodné prakticky pro každého. Ať už chcete zdolávat kopce, potřebujete rychlý dopravní prostředek po městě nebo si přejete kolo, které vám při šlapání pomůže dojet k zahrádce. Pomoc elektromotoru nabízí širokou možnost použití i pro lidi, kteří by určité trasy na klasickém kole nezvládli.

Typy elektrokol

Dříve byla elektrokola používaná hlavně staršími lidmi v podobě městského elektrokola. Velmi rychle se však objevil jejich potenciál v dalších odvětvích cyklistiky, a již jsme nabrnkli, že v dnešní době naleznete širokou nabídku různých typů elektrokol. Pojďme se společně podívat na ty nejoblíbenější.

Již jsme zmínili městská elektrokola, která jsou výborná pro přesun po městě, na nákup či na dojezd na zahrádku. Díky nízkému rámu a s tím jednoduchému nástupu jsou městská elektrokola velmi oblíbená mezi seniory, pro které je elektromotor velikou pomocí. Ve standardní výbavě bývá většinou přední i zadní osvětlení, košík a blatníky. Velká města nabízí možnost pronajatí městských elektrokol, díky kterému tak turisté stihnou objet více památek a lokalit.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ elektrokola, tak vám doporučujeme navštívit sportovní srovnávač sportise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku různých typů elektrokol. 

U města ještě zůstaneme a podíváme se na další oblíbený typ, kterým je skládací elektrokolo. Jeho největší výhoda je patrná již z názvu, a to je možnost praktického složení. Díky tomu se vejde do menších bytů či kanceláří. Je to ideální model pro rychlý přesun po městě, který můžete případně jednoduše s sebou vzít do MHD nebo jej v práci schovat do skříně.

Pokud se však budete chtít s elektrokolem podívat do menšího terénu, tak byste již měli sáhnout po trekovém elektrokole. Má sportovní geometrii, pevný rám a je vhodné pro jízdu v lese či po cyklostezce. Stejně jako klasické trekové kolo není úplně vhodné do těžkých terénů. V porovnání s městským elektrokolem však s trekovým modelem zvládnete delší a náročnější trasy.

Nejrobustnějším typem je horské elektrokolo, se kterým můžete zdolávat vrcholky hor a náročnější cyklovýlety. Kromě elektromotoru a baterie nabízí téměř všechny prvky, které naleznete na klasickém horském kole. Kvůli vyšší hmotnosti má však robustnější rám, nicméně i přes to nabízí skvělé jízdní vlastnosti.

Kritéria výběru

Prošli jsme si základní typy elektrokol, díky čemu už máte jistě představu o vašem budoucím elektrokole. To však není všechno, protože na trhu naleznete v rámci jednoho typu spoustu modelů nabízející různé vlastnosti a vybavení. Pojďme si tedy projít, na co při výběru elektrokola myslet.

Městské elektrokolo Head E-COMFORT

Jako první vás jistě napadnou vlastnosti baterie, která elektromotor pohání. To je totiž faktor, který přímo ovlivňuje dojezdovou vzdálenost a hmotnost elektrokola. Pojďme však pěkně popořadě a podívejme se nejprve na kapacitu baterie. Pro použití ve městě vám zpravidla stačí základní verze s dojezdem kolem 30 až 40 km. Pro delší trasy je však potřeba již pečlivě vybírat. Například baterie s kapacitou 10 Ah nabízí dojezd kolem 50 km. S baterií o kapacitě 15 Ah dojedete až do 100 km vzdálenosti. Nesmíme však zapomenout, že čím vyšší je kapacita, tím je zpravidla těžší baterie a vyšší celková hmotnost elektrokola.

Důležité je také umístění baterie, protože její hmotnost velmi ovlivňuje jízdní vlastnosti elektrokola. Zpravidla platí, že čím níže je uložena a čím blíže je baterie těžišti elektrokola, tím plynulejší bude jízda. Velmi však závisí na typu elektrokola. Městská elektrokola mají většinou baterii umístěnou za sedlovou tyčí, avšak horská elektrokola ji často mají na spodní rámové trubici.

Nesmíme zapomenout na to, že baterie se musí nabíjet, což je dalším důležitým faktorem. Nemusíte však mít strach, že byste na plné nabití museli čekat 24 hodin. Většina baterií elektrokol je nabitá během 3 až 6 hodin. Důležité je však správně baterii nabíjet i vybíjet, čímž prodloužíte její životnost a negativně neovlivníte její kapacitu.

Z baterie se přesuneme k maximální rychlosti elektrokola, která je vázaná legislativou. Maximální výkon elektrokola pro jízdu na pozemních komunikacích a cyklostezkách je 250 W. Není však omezený pouze výkon. Maximální dosažená rychlost elektrokola nesmí překročit 25 km/h.  Pokud budete hledat rozdíly v elektromotorech, tak je to kromě výsledného výkonu taky napětí, které se pohybuje od 24 do 48 V. Obecně platí, že čím vyšší napětí, tím jistější výkon v těžkých podmínkách. Nízké napětí zas zaručuje klidnou a plynulou jízdu.

Angličané používají „last but not least“, což se dá do češtiny přeložit jako „v neposlední řadě“. Proč to píšeme? Protože jsme si na závěr nechali velmi důležitý faktor, kterým je materiál rámu a komponentů elektrokola. Největší dilema bude jistě panovat mezi volbou hliníkového či karbonového rámu. Obecně můžeme říct, že karbon je dražší, avšak lehčí a pevnější. S rostoucí rychlostí pomocí elektrokolu by se však nemělo zapomínat na kvalitní brzdu! Doporučujeme vysoce kvalitní hydraulické brzdy.

Závěr

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme si prošli praktické rady a tipy, které vám pomohou s výběrem nového elektrokola. Důležité je přitom vědět, na co ho vlastně potřebujete a do jakých situací ho chcete použít. Věříme však, že díky našemu článku již přesně víte jak na to