Logo Logo
Jak vybrat běžky a další vybavení
  • 04.11.2021
  • běžky, běžecké lyžování,

Běžecké lyžování se i přes veškerou konkurenci a nové trendy v oblasti zimních sportů drží stále vysokou oblíbenost. Správná lyžařská výbava je v tomto případě absolutním základem a bez běžek, hůlek a bot na běžky se prostě neobejdete. Jak si správně vybrat lyže na běžecké lyžování a další potřebné vybavení se dozvíte v našem článku.

Běžecké lyžování

Jak vybrat běžky a další vybavení

Nejprve se podíváme na to nejdůležitější, a to je běžecký styl. Od něj se pak bude odvíjet vybavení, které je pro daný styl potřeba. Na konci článku tak budete přesně vědět, jak vybrat běžky a další vybavení přesně pro vás. Pojďme na to!

Běžecký styl

Na začátek si musíme položit nejzásadnější otázku. Jaký chcete provozovat běžecký styl? Bruslení nebo klasiku? Je třeba si uvědomit, že podle toho se liší lyže i další vybavení na běžecké lyžování. Při klasickém stylu běžíte v předem vyfrézované stopě a při jízdě se odpichujete buď oběma hůlkami současně (soupaž) nebo střídavém stylu kdy kombinujete pohyb pravé nohy s odpichem z levé hole a následně pohyb levé nohy s odpichem z pravé hole.

Bruslařskému stylu se často přezdívá volný styl a pohybem může trochu připomínat bruslení na ledě. K jízdě není potřeba vyfrézované stopy, ale dost širokou a upravenou trasu. Oba styly můžete kombinovat v jednom typu, což jsou kombi běžky, které mají speciální lyže a boty na běžky upravené pro jízdu obou stylů. Samozřejmě musíte počítat s kompromisy, které vybavení musí pro druhý styl dělat.

Boty na běžky

Stejně jako u lyží se boty na běžecké lyžování liší v tom, jestli jsou určené na klasický styl nebo běžecký styl. Boty na klasiku jsou měkčí, aby se mohla při pohybu vpřed ohýbat. Naopak bota na bruslení je lehká a tuhá. Pro volnočasové využití je dobré, aby byly boty uvnitř zateplené a o půl čísla větší, než je velikost vaší nohy.

Vázání

Dalším důležitým prvkem, který spojuje běžky a boty na běžky je vázání. Na trhu se setkáte s 2 typy vázání, a to jsou NNN a SNS. Nejedná se přitom o to, že by jeden typ vázání byl lepší než druhý, avšak vázání na lyžích musí být kompatibilní s botami na běžky, jinak je neupnete do lyží.

Běžky na bruslení Fischer

Typ lyží

Prošli jsme si druhy lyží podle běžeckého stylu. Nyní je na řadě typ lyží dle výkonnostní kategorie. Pokud jste začátečníkem, tak doporučujeme běžky pro rekreační lyžaře, které nabízejí lepší stabilitu než sportovnější modely. Ty jsou totiž pro nadšence do běžeckého lyžování, kteří již mají zmáknutou správnou techniku. Sportovní běžky jsou velmi lehké a často se používají v rekreačních závodech. Nejsou to však ryzí závodní lyže, které jsou specializované právě pro závodní podmínky.

Délka a tvrdost

Rozměry a vlastnosti lyží se různí dle běžeckého stylu, který chcete praktikovat. Pro klasické lyžování je vhodné, aby délka lyží byla o 20 až 30 cm delší, než je výška postavy jezdce. Pro bruslení by měla být lyže zhruba o 10 cm delší, než je výška jezdce. Často se tento rozměr udává včetně ohybů na špičce lyží, takže sjízdná plocha bývá doopravdy o 3 až 5 cm kratší.

Tvrdost je důležité volit dle vaši hmotnosti. Pokud se totiž bude lyže málo nebo moc ohýbat, tak nikdy nedosáhnete správné podpory lyží. Orientovat se můžete podle tabulky výrobce nebo dle profesionálního změření tvrdosti.

A co mazání?

Je v dnešním světe moderních technologií mazání běžeckých lyží vůbec potřeba? Na trhu naleznete mnoho běžek, které mají šupiny ve stoupací oblasti lyže. To je rozhodně pomoc při stoupání, avšak velmi zpomalující ve sjezdech. Na trhu naleznete i takzvané stoupací pásy, které se používají na běžky, ale hlavně na skialpy. Musíte však počítat s tím, že před stoupáním je musíte nasadit a na nejvyšším bodě stoupání je musíte zase sundat.

Hůlky

U hůlek na běžky nás bude zajímat hlavně jejich délka, které se opět různí podle běžeckého stylu. Pro klasické lyžování by měla hůlka dosahovat k vašemu podpaží. Běžecké hole pro bruslařskou techniku by vám měly sahat až po bradu. Často však naleznete u výrobce tabulky, ve kterých vám se správnou délkou hůlek vzhledem k vaší výšce poradí.

Pokud jste začátečníky, tak doporučujeme volit hliníkové hůlky, které jsou sice těžší, ale cenově velmi dostupné. O něco lehčí a s příměsí karbonu jsou kompozitové běžecké hůlky, které jsou takovým mezistupněm k nejlepším, ale samozřejmě nejdražším karbonovým hůlkám na běžecké lyžování.

Oblečení na běžecké lyžování

Oblečení na běžky je důležitou součástí každého běžkařského dobrodružství a při jeho volbě je potřeba postupovat podobně, jako je tomu u běhu a turistiky. Pokud vás čeká rychlá jízda bez zastávek, tak doporučujeme méně oblečení s množstvím volnosti pohybu. Pro delší trasy je vhodné obléct se trochu tepleji. Základ tvoří kalhoty na běžky, přičemž můžete použít termoprádlo s legínami.

Na horní část těla doporučujeme postupovat dle cibulového principu a ve velmi podobném duchu, jako se oblékáte pro běh či turistiku. Jako horní vrstva by měla sloužit softshellová či jiná funkční bunda, která vám nabídne dostatek volného pohybu. Nákrčník, rukavice a čepice by měly být součástí každé jízdy na běžkách. Pokud vás čeká delší trasa s více zastávkami, tak doporučujeme s sebou menší batůžek či běžeckou vestu. Pokud hledáte kvalitní běžkařské oblečení, tak doporučujeme navštívit srovnávač sportise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku oblečení na běžecké lyžování. 

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Než tedy začnete s výběrem běžeckých lyží, tak je potřeba vědět, na jaké trasy je vlastně chcete použít. Jestliže si koupíte lyže a vybavení na bruslařský styl a zjistíte, že ve vašem okolí jsou jen tratě pro klasickou jízdu, tak už bude pozdě. Věříme však, že díky našemu článku již přesně víte, jak vybrat vybavení na běžky.