Logo Logo
Jak se dostat po zimě do formy
  • 06.11.2021
  • sport,

S příchodem sněhu nabízí zima mnoho sportů jako sjezdové lyžování, běžecké lyžování či jízdu na snowboardu, které bez této bílé nadílky provozovat nemůžete. Mrazivé teploty však na druhou stranu nedovolí provozovat mnohé sporty, na které jsme například zvyklí z léta, a tak spousta lidí tráví v zimě čas spíš na gauči pod dekou než u sportování. V našem článku vám dáme pár důležitých rad, díky kterým se po zimě dostanete rychle do formy!

Jak se dostat po zimě do formy

Nejprve si projdeme, jaké jsou vlastně motivace k tomu po zimě sportovat a jak byste se k nim měli postavit. Následně se podíváme na vhodné sporty, které doporučujeme provozovat a na závěr si ukážeme ovlivňující faktory, které mají na naše sportování přímý vliv. Pojďme na to.

Motivace

Asi nejdůležitějším faktorem je vaše motivace ke sportování. Potřebujete zhubnout? Chybí vám pohyb nebo chcete nabrat svalovou hmotu? Převeďte své myšlenky na papír a zjistěte sami od sebe, jaká je vlastně vaše motivace k tomu, abyste po zimě začali zase sportovat. Doporučujeme napsat si cíle, a to krátkodobé i dlouhodobé. Krátkodobé cíle slouží jako milníky, které vás pomohou nakopnout nebo vám připomenout, kde jste v tuto dobu chtěli již se sportováním být. Dlouhodobé cíle jsou váš cíl – může to být například zhubnout do určitého data 15 kg, uběhnout 5 minut na 1 km či další sportovní mety. Vaše krátkodobé i dlouhodobé cíle však musí být reálně dosažitelné.

Následuje výběr vhodného sportu. Určitě si nebudete volit jógu, pokud chcete dosáhnout určitého běžeckého času. Může to však být součást a doplňková sportovní činnost, která vám pomůže s protažením celého těla. Dalším příkladem může být plavání, které se hojně doporučuje jako kompenzační sport pro cyklistiku, jelikož se při cyklistice zkracují šlachy.

Pokud máte vybraný sport a nastavené reálné cíle, tak je potřeba zajistit si správné vybavení. Avšak jistě znáte mnoho lidí, kteří schválně nepoužívají správné sportovní vybavení či oblečení, a naopak se posmívají těm, kteří je používají. Je velmi důležité vědět, že běhat ve „vyplandaném“ tričku nebo jezdit na kole bez přilby není hrdinství, ale blbost. Každé sportovní vybavení má funkční či ochranné vlastnosti. Skvělým příkladem jsou kompresní podkolenky používané při běhání či cyklistice, které pomáhají s cirkulací krve a zlepšují výkon. Dalším příkladem může být již zmíněná helma, protože váš mozek je to nejcennější, co máte. I mezi sportovním vybavením naleznete mnoho rozdílných modelů, takže je potřeba vybírat pečlivě. Jistě si nechcete koupit trekové boty a následně zjistit, že jste měli do těžkého terénu rozhodně volit kotníkovou trekovou obuv.

Pánské běžecké boty

Vhodné sporty

Prošli jsme si tedy jaká je vaše motivace, jakého cíle chcete dosáhnout a co k tomu potřebujete za sportovní vybavení. Co když však bojujete už s úplně prvním předpokladem, a to je jaký sport si vybrat? Nemusíte však zoufat, protože jsme pro vás připravili základní sporty a činnosti, které vás po zimě dostanou do formy.

Velice skvělá je jóga, díky které protáhnete celé své tělo a uvolníte svoji mysl. Nepotřebujete k ní ani mnoho sportovního vybavení a postačí vám podložka na cvičení. I bez ní se však obejdete a místo podložky můžete použít například karimatku. Je však nutné, abyste při cvičení měli pod sebou měkkou podložku. Jógu můžete provádět doma i venku, avšak ke konci zimy a s příchodem jara to většinou na venkovní jógu ještě moc nebývá. I proto je našim dalším tipem eliptický trenažér, se kterým cvičíte téměř každou část vašeho těla. Často ho naleznete ve fit centru, ale není vůbec na škodu si jej pořídit pro domácí cvičení. S krásnějším počasím pak plynule můžete přejít na běh či cyklistiku.

Tím jsme si nahráli na další sporty. Běh patří k těm nejoblíbenějším volnočasovým sportům, při kterém kromě spodní části těla posilujete i břišní a zádové svaly, které vás při běhu stabilizují. Nesmíme zapomenout ani na zvýšení kapacity plic. Je však potřeba myslet na správné běžecké vybavení a oblečení v podobě kvalitních běžeckých bot či kompresního oblečení. Hlavně pak pokud venku ještě panuje dohra ze zimy.

Pokud si odmyslíme extrémisty, kteří jezdí na kole i v zimě, tak obecně je potřena pro cyklistiku počasí bez sněhu. Myslete však na to, že na kopcích často panují oproti městům v nížinách naprosto odlišné podmínky. Doporučujeme tak kvalitní cyklistické oblečení a příslušenství v podobě rukavic, termooblečení či návleků na tretry. Jinak je cyklistika velmi oblíbeným sportem, při kterém posilujete hlavně nohy a zadek. Na vhodné podmínky po zimě si musíte počkat i s kolečkovými bruslemi. Nabízí však spoustu zábavy pro vás či celou rodinu. K tomu při jízdě posilujete hlavně stehna a zadek.

Abychom však po zimě jen nečekali na co nejlepší podmínky, tak doporučujeme zimní turistiku. Je to naprosto nejzdravějším sportem, který může provozovat kdokoliv, kdo je schopný chůze. Myslete však na správné turistické oblečení a obuv. Oblečení by se mělo skládat z více vrstev nabízející skvělé termoizolační, a přitom prodyšné podmínky. Turistické boty by měly být vhodné na terén, do kterého se chystáte. Výsledkem je však efektivní posílení celého těla!

Pokud jste si vybrali sport, který chcete provozovat, tak doporučujeme navštívit sportovní srovnávač sportise.cz, ve kterém naleznete spoustu modelů sportovního oblečení a vybavení, které vám pomohou dosáhnout co nejlepší úspěchy.

Ovlivňující faktory

Je veřejným tajemstvím, že cvičení je pouze 20 % úspěchu. Dalších 80 % tvoří správná strava a odpočinek. Jídelníček a sportovní výživa by měli vycházet z toho, jaké jsou vaše cíle. Hlavně pokud chcete nabírat svalovou hmotu nebo hubnout by měl správný jídelníček mít minimálně stejnou důležitost jako samotné cvičení. Dalším faktorem je již zmiňované správné sportovní vybavení. Předejdete tím zranění, nemocem či bolestem, která vás mohou od daného sportu velmi rychle odradit.

Závěr

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme si prošli, jak se dostat po zimě do formy. Nejdůležitější přitom je začátek, a to je důvod, proč chcete sportovat. Ten musí vzejít od vás samotného, protože to děláte pro sebe. To je vaše první meta na cestě ke stanovenému cíli. Věříme, že díky našemu článku již víte jak na to